Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου 2012

Στάσου Μύγδαλα.

Πόσοι άραγε έχουν δει την ταινία «Κορίτσια στον ήλιο»; Πόσοι έχουν πει στη ζωή τους, για πλάκα, την ατάκα που άφησε εποχή; Έχουν αλλάξει οι εποχές. Δεν έρχεται πια η τουριστριούλα με το σακίδιο στην Ελλαδίτσα, για να περάσει τις διακοπές της φθηνά και καλά. Ή μήπως είναι όλα ολόιδια;

Κάποτε, ο μόνος άνθρωπος που θα μπορούσε να αποτελεί απειλή για μία τουρίστρια, ήταν ένας βοσκός. Τώρα πια, τρέχει ο «βοσκός» για να γλιτώσει από τους κάθε λογής τουρίστες που βουλιάζουν κάθε χρόνο την χώρα μας. Οι Έλληνες παλιά (60s, 70s, 80s) θεωρούσαν τις ξανθιές αλλοδαπές τουρίστριες, αιθέριες υπάρξεις, που δεν έμοιαζαν σε τίποτα με τις «παρακατιανές» Ελληνίδες. Το «Greek καμάκι» ήταν σπορ που ανθούσε, ιδιαιτέρως σε παράκτιες περιοχές, όπου το σανδάλι και το φορεματάκι με μαίανδρο ήταν συχνό θέαμα.

Ήταν άραγε πιο αθώες οι εποχές τότε ή απλά δεν μαθαίναμε όλα τα έκτροπα που γινόταν; Και οι ίδιοι οι τουρίστες ήταν πιο «ήπιοι»- όχι σαν τους τρελαμένους που μεθοκοπάνε αβέρτα-κουβέρτα στις μέρες μας- ή δεν υπήρχε απλά το Star και ο Τσιλιπουνιδάκης, για να τους δείχνουν τι όμορφα γίνονται τύφλα, και μας δείχνουν ότι περίσσεψε κάτω από τα λιγοστά ρουχαλάκια τους; 

Πάντως για όσους αναρωτιούνται, οι πρωταγωνιστές της γνωστής ταινίας (Βόγλης- Ann Lonnberg), που ήταν τόσο συγκινητική μέσα στην αθωότητά της, ζουν ακόμη –δεν θέλω να τους γουρσουζέψω τους ανθρώπους- κρατιούνται μια χαρά και συναντήθηκαν προσφάτως μετά από σαράντα χρόνια. 

Το συμπέρασμα λοιπόν ποίο; Δυστυχώς δεν μπορούμε να ξεσκαρτάρουμε τη σαβούρα τουριστών που δήθεν στηρίζουν τον τουρισμό μας σήμερα, είναι και η άτιμη η κρίση που μας κάνει να παρακαλάμε για δουλειά, όσο σκατά κι αν είναι ο πελάτης. Υπάρχει όμως η δυνατότητα να καταλαβαίνουμε το σκάρτο απ’ το καλό πράγμα, και να προσφέρουμε λίγα «μύγδαλα» παραπάνω στον «καλό» τουρίστα. Νωρίς είναι ακόμη, έξω ρίχνει μπόλικο χιόνι, αλλά.. άντε και καλό καλοκαίρι.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου