Σάββατο 9 Μαρτίου 2013

To blog or microblog?



Ιδού η απορία. Κάθε καλή νοικοκυρούλα έχει πλέον από ένα blog όπου ανταλλάσσει συνταγές με φίλες από Ελλάδα και εξωτερικό. Οι γιαγιάδες ανταλλάσσουν κουτσομπολιά και ενημέρωση για νέα μνημόσυνα μέσω blogging και social media.

Τα παραλέω; Ίσως. Το θέμα είναι ότι το blogging είναι μέρος της ζωής μας. Το ίδιο και το micro blogging, ακόμη κι όταν δεν ξέρουμε ακριβώς πως λέγεται. Υπάρχει κανείς που δεν ξέρει το twitter ή το tumblr; Σκεφτήκαμε, άραγε, ποτέ πόσο έξυπνος, έμπειρος και καλά καταρτισμένος πρέπει να είναι κανείς για να δημιουργήσει κάτι τόσο διαδεδομένο;

Το μόνο σίγουρο πάντως είναι ότι δεν χρειάζεται να έχει βγάλει κανείς ούτε καν το Λύκειο. Ναι, καλά ακούσατε. Ο ιδρυτής του Tumblr, David Karp(του μεγαλύτερου microblog, εκτός από το twitter) είναι μόλις 26 ετών, δεν έχει τελειώσει το Λύκειο και η περιουσία του σύμφωνα με το Forbes ανέρχεται στα 200 εκατομμύρια δολάρια. Η ειρωνεία είναι ότι η μητέρα του είναι δασκάλα αλλά αυτό δεν τον εμπόδισε να παρατήσει το σχολείο για να κάνει καριέρα στον τομέα της πληροφορικής.

Από τις 2 Μαρτίου 2013, το Tumblr έχει 96 εκατομμύρια blog, όπου ο καθένας μπορεί να βάζει φωτογραφίες, κείμενα και να ακολουθεί άλλα blog. Η όλη ιδέα ξεκίνησε το 2006, όταν ο Karp περίμενε μια από τις εδραιωμένες πλατφόρμες blogging να δημιουργήσουν tumble log (μικρής μορφής blog). Αφού περίμενε για ένα χρόνο και κανείς δεν ασχολήθηκε με αυτό, ο Karp μαζί με τον Marco Arment άρχισαν να δουλεύουν σ' αυτόν τον τομέα. 

Το Φεβρουάριο του 2007 έβαλαν την ιδέα τους σε εφαρμογή και μέσα σε δυο βδομάδες είχε 75.000 χρήστες. Το 2010 ο Arment έφυγε από την εταιρία για να δημιουργήσει την Instapaper (μια δικτυακή υπηρεσία που αποθηκεύει άρθρα για να τα διαβάσουμε αργότερα).

Bottom line κυρίες μου, δεν πρέπει ποτέ να το βάζουμε κάτω, ούτε να αποθαρρυνόμαστε όταν δεν έχουμε το χ, ψ πτυχίο για να πετύχουμε στον τομέα που αγαπάμε. Πρέπει βέβαια να το περάσουμε και στα παιδιά μας, ειδικά τώρα που το θέμα δουλειά, πτυχίο, αποκατάσταση στην χώρα μας νοσεί ως εκεί που δεν πάει. Το μυαλό και η αγάπη για κάτι φέρνουν λεφτά, ευτυχία; Ποιος ξέρει; 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου